Selamat Datang Ke.....

* TASKA & TADIKA UNTUK ANAK-ANAK GENIUS DAN IBUBAPA GENIUS SAHAJA.
* TASKA MESRA SUSU IBU
* MOTTO "BELAJAR BERMULA DARI USIA BAYI".
* PIHAK KAMI MENYEDIAKAN PROGRAM PENJAGAAN DAN PEMERKASAAN ANAK YANG KHUSUS DAN SISTEMATIK BERMULA SEAWAL USIANYA.
* KAMI BERPENGALAMAN DALAM PENDIDIKAN ANAK BAWAH USIA 4 TAHUN SEJAK TAHUN 1998

** Kami MEMBANTU ibubapa mendidik dan merangsang anak menjadi genius dari awal usianya dan membentuk diri bersyukur dengan kebolehan dan menggunakan potensi yang dianugerahkan ***

Welcome AlHumairaa&Zuri@Millenia

Program - Program Kami

JAWATAN KOSONG PERLU SEGERA ( 5 kekosongan ) - Temuduga Dibuat Setiap Bulan..

Rabu, 2 Julai 2008

Minyak Kelapa Dara


Definasi Minyak Kelapa Dara
Minyak kelapa dara bermaksud, minyak yang dikeluarkan dari buah kelapa cukup matang melalui proses khas dengan tidak merosakkan struktur asal atau khasiat semulajadi minyak kelapa yang terdapat di dalam buah kelapa tersebut

MINYAK KELAPA DARA ASLI (PURE) –VCOP

Diproses secara semulajadi tanpa haba dan kimia lain. Terdapat sekurang-kurangnya 9 jenis asid lemak (Medium Chain Fatty Acids) iaitu asid caproic, caprylic, capric, lauric, myristic, stearic, oleic dan linoleic. Kajian sains menunjukkan ianya amat berguna untuk kesihatan manusia sama ada bayi, kanak-kanak, dewasa warga tua lelaki atau wanita. Sesuai diminum, disapu pada kulit seluruh badan, boleh dijadikan minyak rambut atau boleh digunakan semasa bersama hubungan suami isteri dengan melumurkannya ke seluruh badan.

KANDUNGAN:

100% - Minyak Kelapa Dara

Fat types and Its %

150g

100%

Saturated

138g

92%

Monounsaturated

9g

6%

Polyunsatured

3g

2%

Natrition Fact :

Unit

per150ml

Total sugar

g

0.0

Carbohydrate

g

0.0

Energy

g

0.0

Protein

g

0.0

Cholesterol

g

0.0

Fat

g

150

Fatty Acid Component %

% w/w

C6

1.35

C8

9.87

C10

7.00

C12

49.81

C14

18.00

C16

6.85

C18

2.36

C18-1

4.30

C18-2

0.53




Website www.bio-asli.com

STANDARD MUTU VIRGIN COCONUT OIL(AFCC)

Jadual 3

Identity Characteristics

Interm APCC Standard

Relative density

0,915-0,920

Refractive index at 40°C

1,4480-1,4492

Kelembapan maksimal (%)

0,1-0,5

Insoluble impurities per cent by mass max

0,05

Saponification value

250-260 min

Iodine value

4,1-11,00

Specific gravity at 30 deg./30 deg.C

0,915-0,920

Acid value max

0,5

Polenske value min

13

GLC range of fatty acid composition

Caproic Acid (C 6:0)(%)

0,4-0,6

Caprylic Acid (C 8:0)(%)

5,0-10,0

Capric Acid (C 10:0)(%)

4,5-8,0

Lauric Acid (C 12:0)(%)

43,0-53,0

Myristic Acid (C 14:0)(%)

16,0-21,0

Palmitic Acid (C 16:0)(%)

7,5-10,0

Palmitoleic Acid (C 16 :1)(%)

2,0-4,0

Stearic Acid (C 18:0)(%)

5,0-10,0

Oleic Acid (C 18:2)(%)

1,0-2,5

C 24:1 (C 18:3)(%)

-

Quality characteristics

Colour

Water clean

Free fatty acid (%)

0,5

Peroxide value meg/kg oil

3

Total plate count

-

Oudur and taste

Free from foreign and rancid odour and taste

Contaminants

Matter volatile at 105°C (%)

0,2

Iron (Fe) (mg/kg)

5

Copper (mg/kg)

0,4

Lead (mg/kg)

0,1

Arsenic (mg/kg)

0,1

Bagamana minyak kelapa Dara diproses?

Minyak Kelapa Dara BIO-ASLI dihasilkan secara organik melalui proses pementasi semulajadi dengan tidak menggunakan haba bagi memastikan struktur lemak / fatty asid yang kaya dengan "lauric acid" tidak rosak seperti standard yang ditetapkan.

Apakah proses pembuatan VCO Bio-Asli terjamin kualitinya ?

Bagi menjamin kualiti struktur MCF dan antioksidan dalam VCO tidak berubah serta hilang syarikat kami menggunakan teknik khas hasil dari penggabungan, pengubahsuaian dan idea ciptaan kami sendiri dalam proses penghasilan VCO. Oleh itu, proses penghasilan VCO Bio-Asli tidak menggunakan enzim (merosakan ikatan lipoprotein), pemanasan berperingkat (menghilangkan antioksidan) dan pemangkin asid (menguraikan ikatan MCF). Manakala proses pegasingan air dalam minyak tidak menggunakan mesin pemanasan berperingkat yang mana proses ini akan menghilangkan antioksidan. Bio-Asli dihasilkan dengan teknik 100% permentasi (tiada pemanasan, tiada pemangkin kimia dan tiada enzim pemangkin)Manakala proses pengasingan air mengunakan teknik graviti & hidrodinamik dirawat sehingga 0.1 mikron yang dijamin bebas dari segala kotoran.
Kualiti VCO

Apakah yang terkandung di dalam VCO sehingga boleh menyembuhkan berbagai penyakit degeneratif? Pertanyaan ini sering kali muncul dalam perbualan seharian. Disebabkan itu, banyak pihak yang ingin mengkaji untuk meneliti kandungan VCO. Dari hasil beberapa kajian, ternyata VCO mengandungi rantai struktur lemak / fatty asid yang kaya dengan " lauric Oil" yang berfungsi untuk menjaga kesihatan tubuh serta sangat berkesan dalam menyembuhkan berbagai penyakit yang membawa maut, seperti kanser, penyakit jantung, obesiti, dan strok. Di samping itu, kandungan antioksidan di dalam VCO adalah sangat tinggi. Sebut sahaja tokoferol dan betakaroten, ia berfungsi untuk mencegah penuaan dan menjaga keseimbangan tubuh.

Seperti yang telah diketahui oleh ramai, bahawa nenek moyang kita secara turun-temurun telah membuat minyak kelapa dalam kegiatan seharian. Namun, yang menjadi pertanyaan, apakah benar minyak tersebut boleh dikatakan sebagai VCO? Tentunya hal ini harus merujuk pada kualiti yang dibuat oleh penyelidik. Namun, sampai saat ini, penyelidik (melalui Badan Penyelidikan Nasional) belum dapat membuat kualiti yang terbaik untuk VCO. Sebagai rujukan, kita boleh berpegang pada Asian and Fasific Coconut Community (AFCC) dan Philipine National Standards (PNS) dengan kod PNS/BAFPS No.22:2004. Kedua-dua badan ini telah membuat standard kualiti VCO, baik dilihat dari produk mahupun proses pembuatannya.

Untuk membandingkan minyak kelapa dengan VCO, pada Jadual 2 yang menunjukkan kualiti mutu minyak kelapa menurut SII (1979). Sementara Jadual 3 menunjukkan kualiti VCO menurut AFCC (2005).

Apabila merujuk Jadual 2 dan Jadual 3, kandungan asid lemak, terutamanya asid lemak rantai sedang, lebih tinggi pada VCO dibandingkan dengan minyak kelapa. Asid lemak rantai sedang inilah yang berkhasiat sebagai ubat. Asid lemak yang paling penting di antaranya lauric asid (C-12), capric asid (C-8),dan asid miristat (C-14).

Menurut AFCC, proses pembuatan VCO tidak melihat kepada proses dengan pemanasan atau tidak. Hal yang terpenting iaitu VCO dihasilkan dari kelapa segar dan sudah matang serta hasil yang diperolehinya (minyak) tidak berubah. Oleh yang demikian, minyak kelapa yang dihasilkan dengan tradisional dan pemanasan bertingkat masih boleh dikategorikan sebagai VCO. Namun, PNS memberikan kualiti yang lebih tepat lagi, di antaranya iaitu bahawa VCO tidak dihasilkan melalui proses kimia refining, deodorizing dan bleaching (RDB).


Website www.bio-asli.com

Apakah kebaikan dan kelebihan Minyak Kelapa Dara untuk Kesihantan Anda ?
Kenapa minum Minyak Kelapa Dara ? (Mesti baca) Resdung & Alahan
Kelebihan VCO Retak pada tumit kaki
Penyembuhan Alami Luka dan kudis
Metabolisma dan Energi Kelimumur dan rambut gugur
Perlindungan dari penyakit Buang lemak berlebihan-Kegemukan
Pencernaan dan penyerapan zat Pembesaran Prostat
Ibu sedang mengandung Ulser dan sembelit
Ibu dan bayi -susu Pencegah sakit jantung
Susu ibu & MCFA Darah tinggi
Bayi anda Kencing Manis(Diabetes)
Parut pada kulit(bersalin) Kelelahan Kronik & Athma
Awet Muda Kanser
Keanjalan kulit AIDS Treatment
Melindungi dan merawat kulit Others Reserch
Kelebihan Minyak Kelapa Dara.
1-Menyerupai lemak susu ibu.


Dari huraian di atas menjelaskan bahawa minyak kelapa dara yang digunakan di dalam atau diluar tubuh, telah memberikan banyak manfaat kesihatan yang sangat menakjubkan.


MAKLUMAT SETERUSNYA BOLEH DIDAPATI DI WEBSITE DIBAWAH
Website www.bio-asli.com