Selamat Datang Ke.....

* TASKA & TADIKA UNTUK ANAK-ANAK GENIUS DAN IBUBAPA GENIUS SAHAJA.
* TASKA MESRA SUSU IBU
* MOTTO "BELAJAR BERMULA DARI USIA BAYI".
* PIHAK KAMI MENYEDIAKAN PROGRAM PENJAGAAN DAN PEMERKASAAN ANAK YANG KHUSUS DAN SISTEMATIK BERMULA SEAWAL USIANYA.
* KAMI BERPENGALAMAN DALAM PENDIDIKAN ANAK BAWAH USIA 4 TAHUN SEJAK TAHUN 1998

** Kami MEMBANTU ibubapa mendidik dan merangsang anak menjadi genius dari awal usianya dan membentuk diri bersyukur dengan kebolehan dan menggunakan potensi yang dianugerahkan ***

Welcome AlHumairaa&Zuri@Millenia

Program - Program Kami

JAWATAN KOSONG PERLU SEGERA ( 5 kekosongan ) - Temuduga Dibuat Setiap Bulan..

Selasa, 2 Mac 2010

DIARI AL HUMAIRAA

Assalamualaikum.

Lama rasanya tak borak2 dgn maya ya. Panas betul kebelakangan nih. Kita yang dewasa pun boleh semput. Migrain terutamanya. Lelah pun sama. Dewasa ni ( tua2ni ) banyak penyakit berkumpul. Anak2 x berkecuali. Dek panas yang melampau, udara yang berjerubu, tak bertapis - kita mungkin alami muntah2 ( w/pun x mngalami demam ), diarea, panas malam, batuk2 dan macam2 lagi. Rajin2 la ambil seplemen. Sbb makanan yg kita ambil pun dah banyak hilang zat, C dalam badan pun dah banyak hilang dek kepanasan. Mak Nah sendiri pun kena ambil double, kalu tak, tak tergagah nak ulang g taska tengok anak2 yang bersih zahir batin tu...

DIARI...

Diari dah masuk phase ke 2, tahun ni. Alhamdulillah, banyak feedback dari parents yang dapat baca diari anak masing2. Dan banyyyaaak sangat tanggungjawab mak nah yang tertangguh dengan komen positif dan persoalan yang perlu dibincangkan. Cuma masa rasanya begitu sempit nak bolot semua. Lagi2 tengah praktikal sekarang. Masa tertumpu sepenuhnya. Walaupun taska sendiri, tapi bila kita sendiri diperhati oleh Penyelia, he he he - tak tentu laku juga dibuatnya. Memang rasanya nak jawab agr dapat puaskan hati ibu bapa yang bertanya. Rasanya nak jawab satu2. Kalu ada masa buat macam e-book tu, agar semua geng parents al humairaa dapat baca. M0ga allah beri kesempatan di celah2 praktikal ni.

Pada parents yang terlibat, nanti mak nah cuba bincang satu2 ya...Terima kasih atas feedback yang diberi, Mak nah terharu sangat. W'pn dari awal dah cakap, bukanlah mak nah sepenuhnya yang jaga anak2 tu, tapi dari pantauan yang dibuat sentiasa, Mak nah kena pastikan TAB get the job well done.

TAB...

Pasal ni, memang masalah rutin, sejak azali. Tak pernah habis2. Boleh kata tiap bulan ada la nombor mak nah dalam paper. Dan adalah bahasa2 dan perangai yang terkeluar - nampaknya masyarakat kita terutama MELAYU banyak yang sakit..

1. SAKIT BAHASA.
Bahasa dah tak de adat. Tak ada beza samada bertanya pada yang tua atau yang muda. Bahasa sms yang boleh kita interpretasikan macam2 contohnya ;

"de bce iklan, ada O ek? kat ne ek? ley sy taw.."

"kmi x taw ket ne. ley amek kmi kat kl x?"

"gaji ciput. x ckup. tmbh lak hdp d bndr bsr, pd mlanya sy bmnt tp stlh bbncg x jad la.."

"ek, sy de janji nak dtg ke? xpela sy da de kje lain.."

"law sy dtg, konpem ke dpt kje ni. x nant sy pnt2 je dtg dr jauh.."

" eh, awak yg tipu orang tu ek?"

2. SAKIT EMOSI.
Datang tgesa2. Mohon rayu bagai nak rak minta diterima kerja. rupanya emosi tak stabil..

"sya x bleh dok sinilah, teringat abang tu, abang ni... dah tido dgn dia..dia janji nak jadikan sy isteri..."

" sya rasa mcm ada orang ikut sy... sya nak balik sekarang.." ( pukul 1.30pg)

" sy xleh tido. Dengar bunyi panggil2 sy.. sy takut.."

3. Bila dah kerja pula timbul pulak macam2 cerita,

"sy penat. Ingat jaga budak saja. Rupanya banyak keje kena buat.."

"takutlah dengan mak nah. Dahla banyak prosedur, ada sistem plak. Ada bengkel lagi. Rasa teruk kerja sini"

" tak sangka kerja sini penat. Saya kerja taska dulu xlah penat macam ni."

" saya je yang buat kerja, orang lain tak de pun rasa nak tolong.."

" kalau ye saya dah kawin esok pun, takdelah sampai ramai camni sya nak jaga. Adapun sorang dua je.."

"sy x lalu mkn... bau tangan saya busuk cuci berak anak, sampai mlm x hilang.."
"kuku saya habis rosak kena buat keja tak henti..."

" banyak kerja. x smpat rehat. nak mkn pun x smpt. sembahyang pun x sempat..'

Macam-macam...

Apapun, kena teruskan berdoa. Sebab anak2 sini terpilih, maka nak cari yang mengasuh dan mendidiknya pun kenalah terpilih. Berusaha, berdoa dan bertawakkal padaNya yang memberi. Moga Allah beri yang terbaik untuk anak-anak kita...

Jumpa lagi...InsyaAllah.
MAK NAH
MAC 2’2010