Selamat Datang Ke.....

* TASKA & TADIKA UNTUK ANAK-ANAK GENIUS DAN IBUBAPA GENIUS SAHAJA.
* TASKA MESRA SUSU IBU
* MOTTO "BELAJAR BERMULA DARI USIA BAYI".
* PIHAK KAMI MENYEDIAKAN PROGRAM PENJAGAAN DAN PEMERKASAAN ANAK YANG KHUSUS DAN SISTEMATIK BERMULA SEAWAL USIANYA.
* KAMI BERPENGALAMAN DALAM PENDIDIKAN ANAK BAWAH USIA 4 TAHUN SEJAK TAHUN 1998

** Kami MEMBANTU ibubapa mendidik dan merangsang anak menjadi genius dari awal usianya dan membentuk diri bersyukur dengan kebolehan dan menggunakan potensi yang dianugerahkan ***

Welcome AlHumairaa&Zuri@Millenia

Program - Program Kami

JAWATAN KOSONG PERLU SEGERA ( 5 kekosongan ) - Temuduga Dibuat Setiap Bulan..

Khamis, 5 Jun 2008

BILA PETROL NAIK MENDADAK

Semalam, Harga petrol diumumkan akan naik mendadak 41% daripada harga asal. Harga akan naik daripada 1.92 sen kepada 2.70 sen

Ramai yang terkejut besar kerana pengumuman dalam pukul 5, harga akan naik selepas 12 tgh mlm.

Ramai menjadi panik... sanggup lari ke stesen minyak untuk isi penuh buat kali terakhir. Di bandar baru bangi ada lebih kurang 14 stesen minyak... semuanya que panjang ... "banyaknya kereta"..kata anak kedua saya bila kami melalui stesen minyak untuk pam tayar kereta. "Ada promotion ke?"

Risau juga bila melihatkan azan maghrib sudah berkumandang... kereta masih lagi beratur panjang... mudah-mudah pemandu dan penumpangnya sempat solat maghrib..walaupun termengah-mengah.. beratur-beratur jugak... solat jangan sekali-kali tinggalkan...

Anak sulong tanya " ayah tak beratur juga ke?" Saya menjelaskan kepadanya, "kita tak perlu beratur panjang... tak perlu ikut panik dan menceburi trend semasa.... kalau beratur panjang... berapakah minyak yang telah dihabiskan sebab beratur sahaja. Nak jimatkan rm20 - rm 30 tapi kita telah bazirkan masa berjam-jam lamanya... kalau seorang ambil masa 5 minit untuk pam minyak... kalau 12 orang?. Anak sulong saya senyum lantas berkata, " 1 jam beratur saja ayah"
Minyak yang digunakan untuk beratur?... kos airkon lagi?...

Begitulah paniknya kita bila minyak naik mendadak... ramai yang geram... di dada-dada akhbar dilaporkan ada yang terlibat minor accident sebab nak pam minyak..... ngeri mendengarnya....

Ada parent call dan sms kepada kami.... "yuran taska alhumairaa naik jugak ke?... pihak pengurusan taska kena buat mesyuarat ibubapa untuk bincangkan hal ini?"

Ada yang sms .. "tak pe naikkan sebab kami tahu bila minyak naik... barang akan naik.... kos makanan taska akan naik... kalau tak naik... boleh ke taska nak teruskan biznessnya... kami yang berniaga ni pun terasa bahang kenaikan ini sebulan dua dah"

May be ibubapa yang terlibat dalam dunia perniagaan lebih memahami tentang pendapatan dan perbelanjaan perniagaan yang sentiasa naik setiap bulan...

Bila harga minyak naik.... kebanyakan barangan yang terlibat dengan makanan akan naik....

Beras sudah naik,
Minyak dah lama naik,
Susu cair, tepung, mihun akan naik lagi,
Kicap, sos, marjerin, keju akan naik lagi
Bahan mentah untuk masak mungkin naik,
Bagaimana pula dgn telur?

Bahan - bahan pendidikan ?

Pasta, Spaghetti.... pun akan naik?

Malah hampir kesemua bahan yang diangkut dgn lori akan naik.....

PERSoALannya... naik berapa peratus?

Inilah persoalannya.....

Kalau dulu kami masih boleh bertahan walaupun untung bersih kadang-kadang bawah RM10.... tergelak besar bila ceritakan kepada penasihat perniagaan... sampai beliau berkata...

"you ni buat bizness ke atau just jadi NGO buat pendidikan percuma?" kecil sangat profit margin? atau silap pilih market?

Dengan your sistem ini , I rasa harga yang patut dibayar oleh parent ialah RM***.00

Kami senyum sahaja mendengar komennya....

Anyway, kami masih lagi menunggu dan lihat...... sehinggalah bukti dah ada... maka tindakan susulan perlu dibuat agar bizness ini berjalan dengan lancar demi kebaikan masa depan anak-anak yang sememangnya dilahirkan sebagai seorang yang genius..... hanya didikan dan rangsangan yang betul mampu mengekalkan kecerdikan dan kehebatannya itu....